Echelon/NES Smart Meters – dabbling the hardware v1.10 and v2.00

Our software fix for the (fake?) MAX3232 hardware issue seems to solve the issue completely.

It is still a rough implementation in the software (using delays), so we’ll have to improve on that later on… It is probably not that big of an issue – because when a MAX3232 starts to behave, it seems it continue that way for a long time…

Next step is then off cause a new hardware prototype PCB, but why not add a few things like:

 • R3 & R4: a few resistors so one can chose if our software fix for the (fake?) MAX3232s should be used (0 ohm R4 installed) or not (0 ohm R3 installed). You might even chose to use a higher resistor value if that works for you. You should only install either R3 or R4 – NOT BOTH!
  Note: If you don’t have 0 ohms resistors, just bridge the pins.
 • R5, R6 & R7: a few resistors on the MAX3232 pins so you have the option to see if your MAX3232 works better if you add some higher resistor values to the pins. If not, you can just install 0 ohm resisters or bridge the pins…
 • …and let us move to SMD now we are at it (actually we also have a PCB version 1.10 which is classic THT (Through Hole Technology) as the earlier versions.

The schematics now looks like this:

Hardware version 1.10 and 2.00 schematics

A 3D rendering of the PCB (for some reason without a 3D MAX3232) looks like this:

ESP32 MEP PCB v2.00 (SMD) - front
ESP32 MEP PCB v2.00 (SMD) – front
ESP32 MEP PCB v2.00 (SMD) - back
ESP32 MEP PCB v2.00 (SMD) – back

The idea around putting C1 – C5 on the back is to shorten the traces from the MAX3232 (supposedly that is also better according to it’s datasheet… But what do we know – we are software guys 🙂 )

We’ve just received the PCBs from JLC PCB (no, they are not a sponsor – we pay for this), but have not had time to populate nor test them yet…

You can see the received PCBs in the feature image of this blog entry.

Stay tuned for more news regarding this project – only on www.dabbler.dk…

Note: We are still waiting for NES to release the MEP protocol specifications…

15 Replies to “Echelon/NES Smart Meters – dabbling the hardware v1.10 and v2.00”

 1. Hi guys,
  Just want to let you now I’m following along, as I have the NES 83331 at my house.
  Furthermore, if you need PCB/Hardware (generel electronics), I’d be happy to help.

 2. Er der nogen der har fået held med at få en MEP nøgle ud af Cerius?

  Jeg sidder i Andels repræsentant skab og hvis vi kan samle en lille flok der gerne vil have fat i en nøgle kan vi prøve at skubbe lidt på fra repræsentantskabet.

  1. Hej Kenneth,

   Der er flere der prøver – jeg skubber også lidt til dem ind i mellem, sidste gang har jeg fulgt op 1. august, hvor der desværre ikke var meget nyt (det konkrete svar var “Det seneste, jeg hørte lige inden min sommerferie, var, at der er sendt en forespørgsel til den danske importør og den amerikanske producent vedr. en løsning. Jeg prøver at følge op, og hvis der er noget nyt, så hører du fra mig.”).

   Lige nu handler det efter sigende om at de har en GDPR-udfordring i den software de bruger. Det er noget de i samarbejde med producent mv. forsøger at få løst.
   Det sagt, så tror jeg absolut ikke der sker noget ved at der er flere, der presser på for en løsning. Så pres gerne på med de muligheder du har.

  2. Hi all,
   Just received this fantastic news from Cerius:
   “`
   Der er i går vedtaget en løsning, så vi kan udlevere krypteringsnøgler til vores kunder. Nu mangler vi bare at få skrevet dokumentationen 😊.
   Du hører fra os i nær fremtid…
   “`
   I’ll get back here as soon as I get the procedure from them!

 3. Jeg har fået en krypterings nøgle af Cerius.
  skal til at teste med en ESP32 og MEP stikket.

  Når i har noget hardware som virker til Echelon/NES måleren vil jeg meget gerne teste/købe det. 🙂

  1. Det har vi jo teknisk set allerede – og alt det nødvendige (hard- og software) til at man selv kan bygge et modul er tilgængeligt her: https://github.com/dabblerdk.
   Vi håber at nogle vil “gribe bolden” og begynde at sælge kits og færdige moduler… Det har egentligt aldrig været vores mål at gøre det, men når det er sagt – så vil jeg gerne yde en ekstra indsats for at få andre involveret… Jeg er dog stadig på sommerferie, og skifter til nyt job lige efter – men hvis du/i er interesserede så smid mig en privat besked (gert@dabbler.dk) om om du ønsker at købe et kit eller et færdigt modul – så skal jeg prøve at finde ud af noget / finde tid til noget (grundet køb af print og komponenter vil der være nogle måneders ventetid hvis der er mange interesserede).
   MVH
   Gert Lynge

  1. Hej Sepp Malec,
   Tak for din interesse.
   Proceduren for at få MBK-nøglen fra Cerius er beskrevet her: https://github.com/orgs/OSGP-Alliance-MEP-and-Optical/discussions/8. Den side er vi i øvrigt jo også involveret i at drive :-).
   PS: Der står godt nok “MPK”-nøglen – som var det der stod i den e-mail jeg modtog om proceduren, men jeg er nu ret sikker på at der menes MBK-nøglen og nogle blot har hørt eller skrevet forkert :-).
   MVH
   Gert Lynge,
   gert@dabbler.dk

   1. Hej Ivan
    Tak for hjælpen – det er desværre lidt et “moving target” at beskrive proceduren.
    Selskaberne er stadig ved at definere de korrekte procedurer mht. arbejdsgange, GDPR mv.
    Men tak for at du skriver det korrekte link.
    MVH
    Gert Lynge,
    gert@dabbler.dk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *